неделя, 31 октомври 2010 г.

Депресия: можем ли да я предотвратим?

Превенцията на депресия е много важна  

Лесно е да изгубим представа за общата цел, когато сме фокусирани върху по-спешни мерки. Това може да важи до голяма степен и що се отнася до заболяването депресия. Толкова сме концентрирани върху желанието да намерим лек за депресия, да се избавим от нея, че не се замисляме върху превенцията на депресия.
И все пак можем ли да се предпазим от депресия?
Все повече доказателства сочат, че отговорът е да. И може би старата поговорка, че предпазването е сто пъти по-ценно от всички лекове, важи в най-голяма степен именно за депресията. Защото депресията е унищожителна в много аспекти.
Факт е, че все повече млади хора страдат от депресия. И когато един млад човек страда от депресия, вероятността в бъдеще да се влоши в много голяма – негативността предизвиква повече негативност, провалът – нов провал, отрицанието, повече отрицание. Ако се направи усилие това да се предотврати, шансовете за по-добър живот са много по-големи.
С осъзнаването на факта, че ако успеем да се предпазим от депресия, ще си спестим много проблеми, се появяват все повече програми, насочени именно към превенция на депресия. И едно от най-важните неща е да сме наясно, че да се предпазим от депресия не е срамно и е много по-добре, отколкото след това да се лекуваме от депресия.

Няма коментари: