събота, 2 октомври 2010 г.

Депресия при менопауза – често срещан проблем

Менопауза и депресия често вървят една до друга

Много жени получават пристъпи на депресия, когато влязат в менопаузата. Всъщност този период от живота се води рисков за развитието на депресия при жените, особено през годините предшестващи появата на симптомите на менопауза. Този етап от живота е съпътстван от резки промени нивата на естроген, което се свързва с появата на депресия.
Понякога може да бъде объркващо да разберем дали наистина страдаме от депресия или просто минаваме през менопауза – или ни се случват и двете. Това е така, защото много от симптомите на менопауза и депресия се припокриват - проблеми със съня, замайване, главоболие, резки промени в настроението, проблеми с концентрацията.
При всички положение в важно да се консултирате със специалист, ако подозирате, че страдате от депресия. Не оставяйте нещата на случайността, защото ако не се лекува, една подобна депресия може да доведе до сериозни проблеми и да се превърне в хронично заболяване. Нелекуваната депресия също така може да доведе до проблеми със здравето като сърдечни атаки и липса на костна плътност.
Ако вашият лекар прецени, че вашата депресия се дължи на хормонален дисбаланс, поради навлизането в менопауза, можете да се подложите на хормонална терапия, която включва естроген. Важно е да дискутирате плюсовете и минусите при подобна терапия.
Краткотрайната терапия (10-12 седмици) също е доказано ефективна срещу депресия в менопаузата. Особено добър ефект има Когнитивната Поведенческа терапия, при която се набляга на справянето с негативните емоции и поведението, което може да влоши депресията и ни учи как да се справяме с пристъпите на депресия. Друг вид терапия е Междуличностната терапия, която помага на индивидите да комуникират по-ефективно помежду си и да елиминират стресовите фактори, водещи до развитието на депресия.

Няма коментари: