сряда, 13 октомври 2010 г.

Лечение на депресия: психотерапия или терапия чрез разговори

Психотерапията лекува депресия с разговори

Психотерапията или терапия чрез разговори има за цел да достигне до първопричините за появата на депресия и дава възможност за откриване на факторите, които са отключили заболяването. „Говорните” терапии помагат на пациентите с депресия да се вгледат по-дълбоко в себе си и да разрешат проблемите си чрез вербална комуникация с квалифициран терапевт.
Това означава разговори за емоциите, чувствата, настроенията и поведението на индивида страдащ от депресия. Понякога терапията може да бъде групова или семейна, с цел да се пременят и подобрят нездравословните модели изградени било то в детството или семейната среда, да се освободи емоционалното страдания и да се окуражи индивида да израства емоционално и подобри междуличностните си взаимоотношения.
При хората страдащи от лека до умерена форма на депресия, терапията може да помогне като средство за лечение без нуждата от медикаменти. Но хората със сериозна форма на депресия трябва да комбинират терапията с антидепресанти.

Основни моменти при психотерапията:

Изслушване – слушайки внимателно терапевтът показва своята искрена загриженост за проблемите на пациента и започва да изгражда връзка с него, за да му предложи помощта си и пациентът да се почувства разбран и да приеме подкрепата.

Освобождаване на емоциите – освобождаването на емоциите може да бъде полезно в началото на курса на лечение, но повтарянето рядко е полезно.

Съвети и насоки – всеки вид психотерапия включва насочване и даване на съвети за справяне с депресия. При кратките форми на психотерапия съветите и насоките се дават директно; при дългите пациентът първоначално се насочва към отговорите с помощта на терапевта и се опитва сам да ги открие.

Осигуряване на информация
Пациентите в депресия често пъти страдат от проблеми с паметта и концентрацията. За това понякога дори не помнят какво им е казано за състоянието им. Информацията, която им се поднася трябва да бъде лесносмилаема и представена ясно и кратко. Вероятно терапевтът ще се наложи да обяснява по няколко пъти или да записва. Пациентите с депресия имат нужда от повече време, за да осмислят нещата и най-вече от разбиране и търпение. 


Няма коментари: