четвъртък, 21 октомври 2010 г.

Какви стъпки се предприемат за лечение на депресия?

Депресията се лекува с няколко последователни стъпки

За радост, лечението на депресия не е нещо утопично или нереално. Въпреки че е сериозно състояние, което изисква сериозна лекарска намеса, неговото овладяване е напълно възможно. Кои са стъпките, които трябва да се предприемат, за да се диагностицира и лекува депресията?

Медицински преглед
На първо място трябва да посетите лекар, за да установите дали има някаква физиологична причина за симптомите, които се проявяват. Някой медицински състояние могат да предизвикат симптоми подобни на депресия като хипотиреодизъм, диабет, анемия, астма, конгестивна сърдечна недостатъчност, множествена склероза или СПИН. Някой лекарства също могат да доведат до подобни симптоми – медикаменти срещу високо кръвно, противозачатъчни хапчета.

Оценка от психиатър
Специалистът ще определи дали има наличие на клинична депресия. За да се назначи максимално ефективни лечение, трябва да се определи точният тип депресия.

Лечение на депресия
Проучванията сочат, че най-ефективното лечение на депресия е комбинация между медикаментозно лечение и терапия. Ако някой страдащ от депресия, се лекува само с медикаменти, то ще се наблюдава подобрение на симптомите, но не и на причините довели до появата й.

Основни видове психотерапия за лечение на депресия


Когнитивна поведенческа терапия
Това е един от най-популярните методи за лечение на депресия. Този вид терапия се основава на идеята, че мислите са това, което оказва най-голямо влияние върху поведението и чувствата ни. За да има най-голям ефект, трябва да се променят именно мислите на човека. Подобен вид терапия обикновено е краткотрайна и включва сериозно „домашно”, за обособяването на ново поведение и умения.

Междуличностна терапия
Подобен вид терапия фокусира вниманието върху отношенията на лекувания индивид с околните и преодоляването на проблемите, които той среща. Намаляването на трудностите при общуване е основната цел.

Терапия за разрешаване на проблеми
Фокусира се по-скоро върху разрешаването на проблемите, а не върху самите проблеми. Тук за експерт се смята самият пациент и това, че решенията на проблемите с депресията са в самия него.

Няма коментари: