събота, 30 октомври 2010 г.

Основни причини за депресия

Причините за депресия може да се разностранни

Ако страдат от депресия, вероятно е трудно да определите точната причина. В повечето случаи, за появата на депресия няма само една определена причина, а комбинация от няколко фактора – гени, събития в миналото, сегашните обстоятелства, при които живеете и други фактори.
Кои са някой от основните фактори, които предизвикват депресия?

Биология. Науката все още не е напреднала дотолкова, че да знае в детайли какво точно се случва в мозъка по време на депресия. Но проучванията сочат, че някой центрове в мозъка не работят нормално при депресия. Вероятно появата й се предизвиква от промени в нивата на определени химикали в мозъка наречени невротрансмитери.

Генетика. Учените са категорични, че ако в семейството ви има случаи на депресия, то вероятността и вие да се разболеете е голяма.

Полът. Жените са два пъти по-податливи на депресия, смятат учените. Никой не е сигурен защо. Може би един от факторите са хормоналните колебания при жените в различните периоди от живота.

Възрастта. Възрастните хора са изложени на по-висок риск от депресия. Това може да бъде предизвикано от това че живеят сами или им липсва подкрепа от обществото.

Здравословни проблеми. Състояние като рак, сърдечни заболявания, проблеми с щитовидната жлеза, хронични заболявания и много други болести, могат да предизвикат депресия.

Физически травми и загуби. Физическото и психическо насили, както и загубата на близък човек са често срещани причини за появата на депресия.

Резки промени и силен стрес. Не е учудващо човек да се разболее от депресия през стресови периоди от живота си – по време на развод или докато се рижи за болен близък. Дори и положителни събития като сватба или раждане на дете, също могат да предизвикат депресия

Няма коментари: