понеделник, 1 ноември 2010 г.

Пушенето при тинейджърите влошава симптомите на депресия

Пушене и депресия са свързани при тинейджърите 

Много тинейджъри започват да пушат още в много ранна възраст, с цел да се справят със стреса с живота си и да покажат колко са пораснали и помъдрели.
Ново проучване обаче, сочи че всъщност тютюнът подсилва симптомите на депресия у подрастващите. С отказването на цигарите още в началото, младежите могат да се научат да се справят сами с пристъпите на депресия, без да се хващат за цигарите като за спасителна лодка.
До този извод учените от University of Toronto’s Ontario Tobacco Research Unitстигат след като правят изследване, в което вземат участие 662-ма френски и английски ученици между 7 и 11 клас от селски и градски райони. Те били разделени на три групи: такива, които никога не са пушили, такива, които пушат, за да се чувстват по-добре и които пушат просто заради самото пушене. Те отговаряли на въпроси, свързани с настроението им, симптомите на депресия, като проблеми със съня, необяснимо безпокойство, чувство на безнадеждност и раздразнителност.
Оказва се ,че голяма част от тийновете използват никотина като начин да избягат от реалните си чувства и смятат, че ще им помогне да се справят със симптомите на депресия.
Проблемът се крие в това, че никотинът реално не помага, а създава илюзия за това и в действителност влошава депресията, защото й позволява да се развива.
Става ясно, че пушачите сред младежите много по-трудно съумяват да се справят с проблемите си и при тях по-често лошото настроение преминава в сериозна депресия.



Няма коментари: