сряда, 20 октомври 2010 г.

Видове депресия

Депресията бива няколко вида

Науката е обусловила два основни вида депресия. Единият вид е т.н „клинична депресия” или депресия с главно „Д”. Другият вид се нарича „реактивна”. Клиничната депресия се дължи на химични смущения в мозъка и лечението й не може да бъде успешно без продължително медикаментозно лечение.
Реактивната депресия, от друга страна, може да сполети всеки преживял по-сериозен стрес или загуба и е т.н депресия с малко „Д”.
Това е най-общата класификация.

Другите видове депресия са следните:

Дистимията представлява постоянно състояние на депресия, продължаващо поне 2 години, съпътствани от поне два от следните симптома:
- драстично увеличаване или намаляване на апетита
- проблеми със съня
- липса на енергия и световъртеж
- ниска само оценка
- проблеми с концентрацията
- чувство на безнадеждност

Симптомите продължават около 2 месеца, след което стихват. Този вид депресия не е толкова сериозен, колкото клиничната депресия.

Маниакална депресия (известна още като Биполярно разстройство) включва комбинация между симптоми на депресия и маниакални изблици. Цикличността между тези две състояния може да бъда много бърза, или може да се проявяват само маниакални симптоми. Симптомите продължават поне една седмица и може да са говори за подобен вид депресия ако присъстват поне три от следните симптоми:
- прекалено високо самочувствие и само оценка
- понижена нужда от сън
- постоянна нужда от говорене или необичайна приказливост
- множество преплитащи се мисли и идеи
- повишаване желанието за ангажираност (социална, сексуална, образователна или работна)
- изключително голямо желание за участие в рискови мероприятия (рисков секс, рискови бизнес инвестиции, опасни за живота и необмислени удоволствия)

Симптомите могат да са толкова сериозни, че да доведат до хоспитализация. (халюцинации, илюзии).

Други видове депресия:

Следродилна депресия – продължителността обикновено е около 4 седмици с различна интензивност.

Сезонна депресия – обикновено се появява при смяна на сезоните. Смята се за хронично състояние ако се повтори повече от два пъти в годината.
Тревожна депресия – характеризира се с прекалена възбудимост, която се противопоставя на симптомите на депресия – липса на енергия (умствена и физическа).

Психотична депресия – епизоди на клинична депресия, съчетани със симптоми на халюцинации и илюзии.

Меланхолична депресия – под-вид на клиничната депресия – липса на всякакво удоволствие при каквито и да било положителни събития.

Кататонна депресия – под-вид на клиничната депресия – характеризира се с безсмислена повторяемост на движенията, непривични маниери и поведени, липса на желание за разговор.

Няма коментари: