понеделник, 18 октомври 2010 г.

Депресия: често задавани въпроси

Не е срамнода имате въпроси за депрсия!

В съвременното общество сякаш все повече хора страдат от депресия. Увеличил ли се е процентът на страдащи от депресия?

Депресията е често срещано заболяване. Това е прост въпрос, чийто отговор обаче е сложен. Това е така, защото документираните случаи на депресия и изписвани антидепресанти се увеличават, но не е ясно дали това се дължи на реален ръст на заболяването или все по-голяма разпознаваемост и отговорност от страна на хората за здравето им и осъзнаването, че депресията е лечимо медицинско състояние.

Кога депресията е нормален отговор на организма и кога става въпрос за клинична депресия?

Всички имаме своите лоши дни, в които се чувстваме „депресирани”. Обикновено на следващия ден всичко е наред и денят ни е прекрасен. Тези дни са нормална част от живота, не депресия. Ако това състояние продължи необичайно дълго или повече от две седмици и симптомите се задълбочават, може да се появят подозрения за депресия.

Каква е реакцията на човек диагностициран с депресия?

За някой хора поставянето на диагнозата е облекчение: „Поне знам какво ми има!”, дори и след месеци или дори години на симптоми. За други, диагнозата идва като ужасен шок. Много хора се срамуват от умствените заболявания. И двете реакции са сравнително нормални. Важно е да се знае, че депресията е лечимо заболяване с добра прогноза.

Няма коментари: