вторник, 12 октомври 2010 г.

Тъгата не е депресия

Тъга или депресия?

Често пъти човек си мисли, че е изпаднал в депресия и това го натоварва още повече. Повечето хора обаче бъркат обикновените моменти на тъга и лошо настроение, през които минаваме всички, със заболяването депресия.
Всички понякога сме тъжни. И това всъщност е добре. Сигурно сте чували поговорката, че само лудите са винаги щастливи. По-голяма част от изкуството и поезията всъщност са вдъхновени от тъгата на великите поети и художници. Тъгата почти винаги е свързана с тъга, освен това ни помага да оценим щастието, когато ни споходи. Когато настроението ни се мени от добро към лошо, това ни помага да осмислим по-обективно емоциите си.
По какво се различават тъга и депресия:

Ако понякога сте тъжни и не сте в настроение, можете да си организирате „тъжен ден”, през който да правите своите тъжни неща – да слушате тъжни песни, да пишете в дневника си и да се оплаквате, да плачете и да гледате тъжни филми. Ако страдате от обикновена тъга, то на другия ден ще се чувствате прекрасно и ще сте щастливи, защото сте освободили и преживели тъгата си.
Понякога тъгата е знак, че имаме нужда от промяна. Променете външния си вид, подарете си нещо хубаво, организирайте си почивка. Една положителна промяна би изгонила неприятното чувство, ако става въпроса за тъга – не за депресия.
Анализирайте корените на тъгата си. Замислете се защо сте тъжни – ако откриете причините, то значи можете и да ги отстраните. Ако дори не знаете защо тъжите, то вероятно става въпрос за депресия.

Няма коментари: