вторник, 5 октомври 2010 г.

Тай Чи помага при депресия

Тай чи повлиява полжително симптомите на депресия

Психологическата полза от физическите упражнения е добре документирана, но няколко специфични изследвания сочат, че тай Чи има положителен ефект при депресия.
Изследването, публикувано я  BMC Complementary and Alternative Medicine, представя тай чи, като доста разпространено явление през последните две десетилетия. Според Пациентската организация по Тай Чи, това са „бавни, медитативни упражнения за релаксация, здраве и самозащита. Авторите стигат до заключението, че тай чи помага при депресия, след като комбинират и анализират сведения от много проучвания публикувани в Китай и англо-говорещите страни. Заключението е, че тай чи може да бъде полезно за подобряване на психическото състояние включително и депресия, стрес, безпокойство, чести промени в настроението и понижена самооценка, сред индивиди с хронични заболявания и здрави индивиди. Авторите също така отбелязват, че с тай чи се постига намаляване на симптомите при пациенти диагностицирани с клинична депресия.
Авторите на статията смятат, че някой от проучванията проведени в Китай не са надеждни, защото показват нереалистично положителни резултати. Една от причините за това може да бъдат разликите в културите между Изтока и Запада.
Статията също така отбелязва, че все още има малко изследвания, които да разглеждат подробно връзката между тай чи и начинът, по който влия върху симптомите на депресия. Ясно е обаче, че такава връзка има и тя може да се развива в положителна посока за лечение на депресия.

1 коментар:

Geo каза...

Малко лични впечатления от около година тренировки по Тай Чи

http://geo.blog.bg/lichni-dnevnici/2013/10/10/tai-chi-boino-izkustvo-i-meditaciia-v-dvijenie.1190431