петък, 8 октомври 2010 г.

Депресия и самоубийство

Медикаментите често пъти се използват за самоубийство при депресия

Щом се заговори за депресия, една от първите асоциации е мисълта за самоубийство. Почти всички хора страдащи от депресия имат подобни мисли, въпреки че не всички ги осъществяват. Понякога, при по-леки случаи на депресия, изразяваща се в липса на енергия, мислите за самоубийство си остават само мисли. В други, по-тежки случаи, се стига до опити, за съжаление, понякога успешни.
Мислите за самоубийство се смятат за един от най-явните симптоми за депресия, в комбинация с други фактори. Около 15% от страдащите от депресия умират при самоубийство.

Защо хората правят опити за самоубийство, когато са в депресия?

Отговорът е много прост – защото са в прекалено дълбока депресия, която всъщност е умствено заболяване, свързано с емоциите, тялото и настроението.
Много хора, страдащи от депресия мислят за самоубийство, но не прибягват до изпълнението му. След определен курс на лечение, те се чувстват по-добре, но чувството за безнадеждност си остава. Това е и основната причина за самоубийствата – чувството за безнадеждност. Друга причина е умората от борбата с болестта.

Предотвратяване на самоубийството

Самоубийството може да се избегне, ако човек успее да се справи със стреса и агресивното си поведение. Съществуват програми, които помагат за предотвратяването на самоубийства, в които се помага като се измерва нивото на готовност да се извърши подобно пагубно действие.

Рискови фактори

Мисли за самоубийство се появяват при хора страдащи от депресия. Рисковите фактори варират в зависимост от възрастта, пола и социланото положение. Наличието на повече от три рискови фактора води до опит за самоубийство.

- Престой в затвора
- Лоши новини или художествена литература с негативна носоченост
- Наличието на огнестрелно оръжие в дома
- Наследственост
- Насилие в семейството
- Импулсивност
- Обща депресия
- Раздяла или развод
- Алкохолизъм
- Използване на наркотици
- Агресивност

Повечето хора, които правят опит за самоубийство търсят лекарски съвет преди това, във връзка с депресията, от която страдат и това е един от основните знаци, че се обмисля самоубийство.

Няма коментари: