събота, 2 октомври 2010 г.

Депресия – някои основни факти!

Депресия - факти за заболяването

Какво е депресия?

Депресия е психично заболяване, което засяга целия организъм и съвременните проучвания по въпроса сочат, че заболяването може да се открие чрез модерна медицинска техника за сканиране на мозъка. През повечето време, хората страдащи от депресия страдат от дисбаланс на невротрансмитерите – специфични химикали в мозъка.
Депресия е много повече от тъга и лошо настроение, което спохожда всеки в един или друг момент. Заболяването е комбинация от симптоми, които се определят като отклонение в от нормалния начин на живот и поведение. Симптомите от този вид могат да се считат за сигнал за депресия ако продължават повече от седмица и пречат за изпълнението на ежедневните и обичайни задължения
Депресията може да ни сполети във всеки един етап от живота и може да бъде да бъде отключена от генетични фактори или травматични събития в живота.

Кой страда от депресия?

Всички възрасти са застрашени от депресия, но най-податливи са хората между 20 и 50 години. Най-голяма е групата на заболели от депресия във възрастта между 35 и 40 години. Често пъти се среща при подрастващите и дори още в още по-млада възраст. Проучванията сочат, че едно на 33 деца страда от клинична депресия.
Хората, които са имали изявена клинична депресия са два пъти по-застрашени от сърдечни проблеми.
Проучванията също така сочат, че:
- 25% от хората страдащи от рак са застрашени от депресия
- 10-27% от хората прекарали един сърдечен удар са с повишен риск от депресия
- 50-75% от хората с хранителни разстройства
- 8,5-25% от страдащите от диабет 



Няма коментари: