събота, 23 октомври 2010 г.

Погрешни схващания за депресия

Депресията е лечимо заболяване, не съдба!

„Да страдаш от депресия е като да носиш 40 тона на гърдите си – искаш да станеш и да се движиш, но просто не можеш” е казал рок музикантът David J. Haskins.

След като се постави диагноза клинична депресия, някой от хората може би изпитват облекчение, че вече могат да нарекат с име състоянието си – могат по някакъв начин да обяснят емоционалната си болка и имат надежда, че могат да я надвият с подходящото лечение. Между 10 и 25% от жените и 5-12% от мъжете страдат от депресия през живота си.

Диагнозата
Преди да повярвате, че лечението ще е успешно, уверете се, че поставената диагноза е правилна. Това става след консултация с лекар и психиатър.

Погрешните схващания за депресия

„Депресията не е сериозно състояние” – много хора смятат, че депресия е да се чувстват потиснат и в лошо настроение, а всъщност това е сериозно медицинско състояние, което се нуждае от лечение.

„Трябва просто да се стегна и да се справя” – важно е да знаем, че депресията не е естествено състояние, а отклонение от нормата, което трябва да се лекува.

„Ще се измъкна!” – ако оставите симптомите на депресия без лечение, рискувате да ги влошите и да изгубите шанса за пълно излекуване.

„Ще се чувствам така до края на живота си”- това е едно от най-големите недоразумения свързани с депресията. Човек страдащ от депресия често пъти мисли, че винаги ще се чувства слаб, вечно уморен, замаян и без настроение. Но благодарение на ефективното лечение в днешно време заболявания, като депресия са напълно лечими.


Няма коментари: