вторник, 19 октомври 2010 г.

Откриха ключов ген при болните от депресия!

Ген може да помогне за лечение на депресия

Учените откриха ключов ген, който при страдащите от депресия е двойно по-активен, отколкото при хората без това заболяване. Този ген може да помогне за разработването на нов медикамент за лечение при хора резистентни на досегашните медикаменти.
Генът, наречен MKP-1, е открит след анализ на мозъчните тъкани с проби на 21 мъртви пациенти страдащи от депресия приживе.
Тези проби били сравнени с други 18, на здрави пациенти. MKP-1 е бил двойно по-активен при пациентите с депресия.
Генът блокира молекулярен поток, съществен за оцеляването и функционирането на невроните.
Това може да бъде основна причина за промените, които предшестват появата на депресия.
Екипът на проф. Думан, водещ на изследването, открива, че когато генът MKP-1 не е активен при мишките, животните са издръжливи при силен стрес. Когато генът се активира, мишките започват да проявяват симптоми на депресия.
Депресията предизвиква чувства на изключително силна тъга, която може да продължи дълго време. Този процес е достатъчно силен, за да пречи на ежедневието ви и може да продължи с месеци. Около 40% от пациентите обаче не се повлияват положително от съществуващите медикаменти и може би откритието на MKP-1 е причини за това. Отриването му може да спомогне за създаването на нови, по-успешни медикаменти срещу депресия, които да направят организма по-устойчив на стрес.

Няма коментари: