вторник, 12 октомври 2010 г.

8 признака, че страдате от депресия

Хората трудно се отпускат да говорят на тема депресия и това е разбираемо, тъй като това е специфично заболяване свързано точно с психиката на човека. Вижте кои са 8-те признака, че сте станали жертва на това коварно заболяване.

Как можете да разберете, че сте в депресия?

Може би звучи като глупав въпрос, но голяма част от хората страдащи от депресия, не осъзнават това. Според специалистите, причината за това е, че всеки човек се притеснява и дори срамува да говори за състоянието на депресия. И най-голямата причина всъщност е позорът, който си мислят, че изживяват, страдайки от депресия.

А вие дали не страдате от депресия?

Промени в теглото

Депресията може да доведе до рязко намаляване на теглото без видима причина. Възможен е обратният вариант: опит за запълване на емоционална дупка с повече храна и от там рязко напълняване.

Проблеми със съня

Един от най-честите симптоми на депресия е появата на упорито безсъние. Някой изследвания сочат, че безсънието може да предшества появата на симптомите на депресия с 5 седмици.

Физическа болка

Често пъти при депресия се появяват физически симптоми на болка: болки в корема, главоболие, слаба имунна система, постоянни настинки и грипни заболявания, както и артрит.

Гняв и избухливост

Ако страдате от сериозна форма на депресия може би сте постоянно ядосани и раздразнителни. Гневът е депресия насочена навътре, с външно изразяване.

Алкохолизъм

Около 40% от хората страдащи от депресия имат сериозни проблеми с алкохола. Употребата на медикаменти – забранени или предписани, също се среща често.

Проблеми с концентрацията

Ако ви е трудно да се съсредоточите, отнема ви часове да свършите нещо елементарно, трудно ви е да съберете мислите си. Ако редовно чувствате липса на енергия да мислите ясно, вцепенени сте и потиснати, то вероятността да страдате от депресия е голяма.

Проблеми в работата

Депресията може сериозно да навреди на процес на работа – не се чувствате готови да работите, трудно ви е да станете от леглото. Освен това може да присъствате на робота телом, но да сте крайно непродуктивни.

Липса на сексуално желание

Пълната липса на емоционално и физическо желание за секс може да бъде (но не винаги е) признак на депресия. Ако имате безпроблемна връзка и обичате партньора си, а не ви се прави секс, може би ви е посетила депресия.



Няма коментари: