четвъртък, 21 октомври 2010 г.

Магнитна терапия против депресия

Депресия се лекува с все по-иновативни методи

Лечение срещу депресия наречено Транскраниална Магнитна Стимулация, при което се използват магнитни импулси за допълнителна стимулация на мозъка, се смята се сравнително нов и ефективен метод в комбинация с антидепресанти и психотерапия.
При проучването са участвали 301 души с диагноза клинична депресия, които са били подложени на истинска или имитация на магнитна терапия за 6 седмици. Имитацията е била много подобна на истинската, но с по-малък интензитет.
Пациентите, които получили истинско лечение и тя имала ефект върху тях – 142-ма души, след това преминали през 21-дневна преходна фаза, през която били подложени на лечение с антидепресанти. 121 от тези пациенти не проявили отново симптоми на депресия по време на преходния период, а 99 души се съгласили да участват в 24-седмично следващо проучване.

През 6-месечното проучване става ясно, че:
- 10 от 99-те души (10%) проявили отново симптоми на депресия
- 38 получили влошаване на симптомите изискващи нови процедури с магнитна терапия и 32-ма от тези 38 (84%) успели да избегнат проявата на нови симптоми.
- 75% показали положителни резултати при лечението

Обобщавайки познанията получени след проучването професорът по психология Тони Танг казва, че вече има ясни данни, че при лечение с магнитна терапия и антидепресанти и последвало допълнително лечение с магнитна терапия, ако симптомите се влошат, магнитната терапия може да бъде успешен метод за дълготрайно лечение на депресия. 

Няма коментари: