понеделник, 18 октомври 2010 г.

Лечение на депресия: ключови моменти при терапията с антидепресанти

Депресията се повлиява положително от антидепресанти

След започването на курс на лечение с антидепреснати, действието им започва след две до шест седмици. Преди да се почувствате добре, състоянието на депресия може да се влоши, поради появата на страничните ефекти, които се появяват почти веднага, преди лечебния ефект. Добрата новина е, че повече странични ефекти изчезват в рамките на няколко дни до няколко седмици.
Една от най-често срещаните причини за провал на лечението на депресия с определен медикамент е краткият курс на лечение или ниската доза.
Това, че след началото на лечение с антидепресанти се почувствате по-добре, не е причина да намалите или спрете лечението. Често пъти човекът в депресия е изкушен да спре лечението, защото смята, че се е излекувал.
Важно е да се знае, че медикаментите за лечение на депресия не са наркотици и към тях не се привиква, когато се пият по схема и под строг лекарски контрол.
Също така трябва да се знае, че медикаментите никога не трябва да се смесват – предписаните с билковите, тези без рецепта или тези „предписани” от приятели. Алкохолът намалява ефекта от антидепресантите и трябва да се избягва.
Ако са ви предписани медикаменти срещу депресия от групата на MAOI, като Parnate или Nardil ,трябва да избягвате и определени храни и да купувате медикаменти без рецепта. Уверете се, че вашият лекар ви е предоставил пълния списък със забранени храни и винаги го носете със себе си.
Медикаментите против безпокойство като diazepam (Valium) или alprazolam (Xanax) не са антидепресанти. Понякога се изписват като допълваща терапия заедно с антидепресанти, но не трябва да се приемат самостоятелно за лечение на депресия.


Няма коментари: