понеделник, 25 октомври 2010 г.

Депресия при възрастните хора

Възрастните хора също страдат от дпересия
Как можем да разберем, че по-възрастен член от семейството страда от депресия? Откриването и проявите на депресия при хората от третата възраст са по-различни, отколкото при по-младите.
Една от причините, поради които това е така, в различното разбиране за депресията у възрастните. Учени от University of Rochester Medical Center са идентифицирали рисковите фактори, свързани с депресия при възрастните хора и опитите за самоубийство сред хората от третата възраст. Те откриват някой основни разлики между проявата на депресия при различните възрасти.

Тези открития са важни, защото понякога дори и най-близките на възрастен човек с депресия не могат да разберат, че има налична депресия. Липсата на разбиране е една от няколкото причини за това, че възрастните не търсят и не получават нужното лечение, което понякога завършва фатално – увеличаващите се нива на самоубийства при възрастните хора.
Децата с депресия изразяват своите чувства на тъга по-ясно, докато възрастните хора са по-сдържани и това затруднява диагностицирането на депресия.
Често пъти симптомите на депресия при възрастните хора се свързват с други заболявания присъщи на третата възраст. Основните признаци на депресия при възрастните са:
- липса на апетит
- замайване
- проблеми с концентрацията

Тези симптоми често пъти се свързват с процеса на остаряване, отколкото с проява на депресия.
Освен това възрастните с депресия чест пъти спират да правят каквото и да било – чистят по рядко, не ходят на църква. Но това също може да не покаже на близките са проблемите.

Другата основна причина е, че възрастните хора много по-рядко търсят помощ при депресия. Това е така, защото през времето, когато нашите възрастни близки са били млади проблемите свързани с психиката са били по-скоро срамни и за тях се е говорело като за нещо срамно, а хората, които са страдали от депресия са били смятани за”луди”.

Няма коментари: