сряда, 13 октомври 2010 г.

Депресия и мания за контрол

Контролът върху вас може да ви докара депресия

Въпреки че депресията е психично разстройство, което в някой случаи се отключва от определено събитие, понякога може да се появи и след системен психически тормоз и серия от травмиращи събития.
Всеки от нас е чувал за онези хора, които обичат да контролират всяка стъпка в живота си до толкова, че ежедневието им прилича на казармен ред. Още по-лошо обаче става, когато в един момент осъзнаете, че сте свързали живота си с подобен човек. Било то мъж или жена, да се живее с човек обсебен от това да контролира всичко е силно изпитание за психиката. Най-често срещания сценарии е свързан с любовните взаимоотношения.
Те контролират всяка крачка на човека до тях, всяка мисъл и чувство. Те винаги знаят кое най-добре за вас и не приемат мислите и чувствата ви, а се опитват постоянно да ги манипулират.
Обикновено такива хора биват привлечени от хора с ниско самочувствие и ниска самооценка, тихи и скромни натури, които се поддават лесно на манипулация. Понякога дори имат предишни прояви на депресия или скрита такава. Последните от своя страна за запленени от нашия манипулатор поради силата, която предлага, за да ги закриля.
След първоначалния етап на еуфория, „контрольорът” изкарва на показ истинското си лице и „захапва” жертвата си. Именно тогава, бидейки тъпкани и унижавани повечето хора изпадат в депресия. Изгубвайки правото си на глас и бъдейки прекалено слаби, за да се противопоставят, жертвите на подобен психически тормоз насочват гнева, който се страхуват да изразят външно, на вътре към себе си и заболяват от депресия.
В много случаи тези състояния на депресия завършват фатално, ако никой не забележи и не се опита да изтръгне жертвата от „клопката” на нейния обсебен от мания за контрол любим.

Няма коментари: