четвъртък, 14 октомври 2010 г.

Депресия: кафето като антидепресант!

Кафето бори депресията
 Замисляли ли сте се колко много кафе пием. А замислили ли сте се каква връзката между кафето и депресията. Дали го правим по навик, защото мислим, че ще ни събуди или заради полезните антиоксиданти в него? Или защото науката е доказала ползите за здравето от ароматната течност? Не мисля, че някоя от истинските причини е спомената вече. Тогава защо пием толкова кафе и какво в него ни привлича. Отговорът се крие в съставките на кафето, които повишават настроението и зареждат организма с енергия. С няколко думи кафето ни действа като антидепресант.
Кофеинът стимулира централната нервна система и помага за намаляване симптомите на депресия, защото повишава нивата на серотонин и допамин. Дори има доказателства, че консумацията на кафе намалява случаите на самоубийство при пациенти страдащи от депресия. Дори без да знаят, много хора лекуват депресията си с кофеин.
Умерената форма на депресия може да се повлияе много добре при консумацията на три чаши кафе дневно. Това трябва да става през интервал между 4 и 6 часа – времето, през което кофеинът остава в кръвта. Повече от три чаши кафе на ден повишават риска от появата на странични ефекти от кофеина и по-голяма степен на пристрастеност.
Имайте предвид, че подобна „терапия” не е медицинска и може да облекчи до някъде симптомите на депресия, но не и да я излекува.

Няма коментари: