сряда, 27 октомври 2010 г.

Лечение на депресия: защо антидепресантите не винаги помагат?

Антидепресантите не помагат при всички видове депресия

Всички сме чували случаи, при които лечението на депресия с антидепресанти няма желания ефект. Последните проучвани сочат, че антидепресантите помагат добре при умерена и сериозна депресия, но не вършат работа при леки форми на депресия.
Но как можете да разберете дали антидепресантите биха ви помогнали? По същия начин, по който вашият личен лекар ви предписва антибиотици за кашлица дължаща се на пневмония причинена от пневмококова инфекция, а не от секрет в носа. Антидепресантите не са ефективни при депресия идваща в отговор на емоционална травма към проблем в ежедневието: загуба, раздразнение или разочарование. Медикаментите против депресия се изписват и приемат при случаи на депресия причинена от сериозно умствено заболяване.
Как се диагностицира лека форма на депресия?
Учените комбинират данните от 6 различни изследвания при около 700 души, след кат става ясно, че при всичките 6 са използвани еднакви критерии, за да се определи сериозността на нечия депресия. След серия от проучвания, с използването на сравнителни методи, известни като мета-анализ, които целят да съберат на едно място данните по-малките проучвания.
В резултат на това учените създават списък със симптоми, чиято честота и сила сочат в каква степен е депресията – слаба, умерена или клинична, наречен Скалата на Хамилтън. По него се определя дали даден човек страда от депресия, за която е необходим прием на антидепресанти.

Няма коментари: