събота, 16 октомври 2010 г.

Депресия и въображение – неочаквано добра комбинация!

Ван Гог е една от на-известните личности страдащи от депресия

Историята познава доста случаи на велики творци с незабравими творби, написани докато авторите им страдат от сериозна форма на депресия.
Мари Озмонд описва своите преживявани докато страда от следродилна депресия в книгата си „Зад усмивката”: „Зарината от обувките в дрешника си, вече нямам спомен какво значи да съм щастлива. Стоя на колене с ръце скръстени пред гърдите ми, не че го искам, просто съм скована...”
Именно това вцепенение, това безкрайно чувство за безнадеждност и разпад на духовността са някой от причините, поради които състоянието на депресия има толкова поразителен ефект върху въображението на хората и позволява да получаваме вдъхновение.
Има много случаи, в които именно след появата на депресия се отключва онази креативност, която ражда гениални творби от художествен характер.
Огромна част от гениалните писатели, поети, артисти, художници и други хора на изкуството страдат от маниакална депресия и други видове депресия. Голяма част от големите имена на изкуството стигат и до опити за самоубийство, а някой дори успяват.
Някой от най-известните жени на изкуството, които са страдали или страдат от форма на депресия са: Шерил Кроу, Пати Дюк, Кони Франсис, Марго Кидър, Шиниъд О’Конър, Доли Партън. Същото разбира се важи и за мъжете – Харисън Форд, Хю Лори, Джим Кери, Кърт Кобейн, Винсент ван Гог.
Оказва се, че страдайки от депресия, човек може да остави дълбока следа в историята било то на изкуството, политиката или друга сфера от живота.

Няма коментари: