неделя, 10 октомври 2010 г.

Безсънието – ранен признак за депресия

Безсънието може да показва наличието на депресия

Проблемите със съня и депресията често пъти вървят ръка за ръка. Именно промените в съня са един от отличителните симптоми на депресивните състояния. Поне 80% от хората страдащи от депресия страдат от безсъние, което се изразява в трудности при заспиване и дори тотална липса на сън. Ранното събуждане сутрин също може да бъде симптом на депресия. При около 15% от депресираните хора се наблюдава прекаляване със съня.
Някой проучвания сочат, че може би безсънието не е симптом на депресията, а по-скоро отключва депресията. Ако д-р Майкъл Перлис, специалист по съня е прав, именно безсънието може да е ранен признак за наличие на депресия, която все още не се е проявила. Неговите проучвания сочат, че проявите на безсъние предшестват с около 5 седмици отключването на депресията.
В сложна смесица между химия и поведение, нарушенията в съня могат реално да доведат до депресия, включвайки серия от действия в нервната система, които водят до депресивни състояния. Лечението на безсънието може да отложи началните, по-сериозни прояви на депресия, или поне да предотвратят превръщането му в хронично.
При проявата на безсъние, независимо дали е симптом на депресия, се нарушава модела на сън. Четири или пет пъти на нощ ние минаваме през цикли на дълбок, успокояващ сън, който се изразява с леки вълни, ако мозъкът се наблюдава на монитор. След това стигаме до момента, в който сънуваме, когато мозъчната активност е по-бърза и драматична.
По време на депресия, хората по-бързо преминават към фазата на сънуване. По някаква причина, по време на депресия сънищата са по-ярко изразени – по-дълги, интензивни и ярки. Това, че един човек преминава твърде бързо към стадия на сънуване е признак за разрушаване модела на съня и признак на депресивно състояние.
Според Перлис, ако се следи внимателно състоянието на безсъние, може да се предотврати появата на депресия, която в повечето случаи следва появата на безсъние.

Няма коментари: