петък, 8 октомври 2010 г.

С омега 3 срещу депресия

Омега 3 могат да помагат и при депресия

Омега-3 мастните киселини, които се намират в най-големи количества в рибата и рибеното масло, могат да бъдат мощен лек за депресия. В определени количества омега 2 се съдържа и в лененото и тиквеното семе, както и в орехите. Омега-3 е важна за поддържането здравето на мозъчните клетки, особено клетъчните мембрани. Когато няма възможност за набавяне на омега-3, техен заместител може да бъде омега-6.

Омега 3 съдържа две активни съставки:
- Eicosapentaenoic киселина, наречена още EPA
- Docosahexaenoic киселина, наречена още DHA

EPA има силно изразен терапевтичен ефект при депресия.

Ползи от рибеното масло с омега 3

Омега 3 може да подпомага ефективно лечението на:

Сърдечни заболявания
Рак (химиотерапия)
Депресия
Артрит
Язва
Диабет
Хиперактивност


Омега 3 поддържа определена концентрация в организма, която при депресия намалява драстично. При повишаването на омега 3 по време на депресия, болният чувства прилив на енергия. Някой риби съдържат големи количества омега 3, но трябва да се внимава, защото в зависимост от водата, в която се развиват, могат да съдържат вредни тежки метали и най-вече живак.

Има ли риск при консумацията на омега 3

Може да се каже, че няма особен риск при използването на рибено масло при лечение на депресия. Но това не означава, че можем да го използваме без да внимаваме. Умерената употреба на омега 3 повлиява добре симптомите на депресия и може да се каже, че е подходящо допълнение към медикаментозното лечение при депресия.

Няма коментари: