събота, 16 октомври 2010 г.

Болките в гърба може да се дължат на депресия

Депресията може да е виновна за болките в гърба

От известно време, клиничните изследвания сочат, че хроничните билки в гърба могат да се дължат на депресия. Най-новите хвърлят светлина върху това как депресията и безпокойството са свързани с появата на проблеми с гърба.
Систематично проучване на Atkinson, Slater, Patterson, Grant, and Garfin (1991) сред ветерани от войната страдащи от депресия и хронични болки в гърба , сочи, че 42% от пациентите са изпитали симптоми на депресия преди болките в гърба, докато 58% са били в депресия след началото на болките в гърба.
Polatin et al. (1993) докладва, че 39% пациентите с хронични болки в гърба посочили предишни симптоми на депресия.
Друго проучване открива, че при 14 от общо 16 изследвания, става ясно, че депресията повишава риска от проблеми с гърба.
Това може да бъде сериозен проблем, когато става въпрос за оперативна намеса свързана с проблемите с гърба. Проучванията показват, че ако пациентът е страдал от депресия преди операцията, то успешният й резултат е под въпрос.
Особено важно е лекарят да е запознат с историята на психичните заболявания на пациента, за да бъде наясно със степента на успеваемост на операцията. Състоянието на депресия може да се окаже сериозен проблем при възстановяване от операцията.
За да се осигури положителен изход от подобна операция, трябва преди това да се излекуват симптомите на депресия.

Няма коментари: