четвъртък, 7 октомври 2010 г.

Прекаленото „висене” в интернет може да се дължи на депресия или обратно

Вашата депресия може да има общо в компютъра!

Ново мащабно проучване открива връзка между безкрайните часове прекарани в мрежата и симптомите на депресия.
Учени-психолози от университета в Лийдс откриват удивителни доказателства, че някой потребители са развили компулсивно Итернет пристрастяване, при което заменят ежедневието и социалните си контакти в реалния живот с онлайн чат и социални мрежи.
Резултатите сочат, че този вид адиктивно сърфиране в мрежата може да има сериозно последици върху умственото здраве на индивидите, свързани с депресия и други проблеми.
Водещият автор на изследването д-р Катрина Морисън казва, че Интернет играе прекалено голяма роля в живота на модерния човек и неговите ползи са съизмерими с негативите му.
Докато повечето от нас използват мрежата, за да плащат сметките си, пазаруват или изпращат електронни писма, има една малка част от населението, за които е трудно да контролират желанието си да прекарват всичкото си време в Интернет, до такава степен, че това влияе на ежедневните им задължения и дейности.
Тази група хора прекарва времето си в сайтове за запознанства, онлайн игри и виртуални социални общности. Тези хора страдат много по-чест от умерена до тежка форма на депресия. Проучванията показват, че прекомерната употреба на Интернет се асоциира с депресия, но това което учените все още не са установили е кое е първо - дали депресията води до интернет пристрастяване или обратното .

Няма коментари: