вторник, 5 октомври 2010 г.

С упражнения срещу депресия

Движението е вашият лек срещу депресия

Когато човек разбере, че страда от депресия, първата мисъл е, че има лек и с подходящите медикаменти ще се излекуваме бързо. Но често пъти хората смятат антидепресантите за начин, по който „не разполагат с ума си”, защото лекарствата променят химичния състав на мозъка. Ако и вие смятате, че прекалената употреба на медикаменти ще бъде по-скоро вредна, отколкото полезна, защо не опитате с физически упражнения.
Вероятно много пъти сте чували за ползата от упражненията за здравето, фигурата и емоционалното ви състояние, но проучванията доказват, че упражненията могат да бъдат много полезни и при депресия. През последните години клиничните учени все повече се фокусират върху менталните ползи от физическите тренировки. Когато тренираме, нивата на ендорфина се повишават и изпитваме чувство на еуфория. Но дали този това краткотрайно състояние на щастие може да бъде трайно решение срещу депресия.
Проучване проведено от учени в Duke University стигат до извода, че хората трениращи по 40 минути на ден три до пет пъти в седмицата и приемащи плацебо, постигат по-голям успех в лечението от хората, които съчетават тренировките с истински антидепресанти. Една от причините за това е, че докато тренираме, тялото ни образува естествени антидепресанти. Освен това организмът освобождава повече серотонин, а това повдига настроението. Положителният ефект на упражненията явно е толкова силен, че дори и депресията не може да му устои.

Няма коментари: