петък, 22 октомври 2010 г.

Инжектиране на гени лекува депресия?

Нови начини за лечение на депресия, се появяват постоянно

Инжектиране на гени директно в мозъка могат да помогнат за лечението на тежки форми на депресия, смятат учените.
Тъй като антидепресантите не вършат работа при всеки страдащ от депресия и могат да предизвикват странични ефекти от самоубийство до самоубийствени мисли до самонараняване, безпокойство, безсъние, световъртеж, главоболие и повръщане.
Въпреки че инжекция в мозъка може да изглежда прекалено драстична мярка, учените вярват, че това е реално лечение за депресия – остра и хронична, при пациенти, които не се повлияват от медикаменти.
При серия от експерименти, американски учени откриват, че при хората страдащи от депресия се открива липса на мозъчен протеин наречен р11.
Аутопсията на частите от мозъка отговарящи за доброто настроение при хора с депресия, показват липсата на въпросния протеин в мозъка им.
Учените са на мнение, че тази изключително иновативна и непозната до сега методология за лечение на депресия е начин за справянето с една от основните причини за появата на сериозни форми на депресия.
Сегашните начини за лечение на депресия третират симптомите, но не и причините за тях. И докато голямо част от пациентите се повлияват добре от медикаментозна терапия, тези с напреднала форма на депресия имат надежда за ново лечение.
Генната терапия, която включва инжектирането на „здрави” гени в мозъка, вече е била изпробвана за лечение на пациенти с Паркинсон.
Предстои да се правят допълнителни проучвания, за да може този вид терапия да се използва успешно и за лечението на депресия.

Няма коментари: