вторник, 2 ноември 2010 г.

Депресия: същност и видове

Каква е същността на депресията? 

Нормално е настроението ни да варира и понякога да е под нулата, но ако това продължава необичайно дълго може да се говори за депресия. Това е сериозно умствено заболяване, а не знак за слабост или негативизъм.
Емоционалните симптоми на депресия включват загуба на интерес към любими занимания, чувство на безнадеждност, малоценност и мисли за смърт и самоубийство.
Физическите симптоми също са присъщи за депресията. Около 65% от хората с депресия докладват за физическа болка като главоболие, болки в гърба, мускулите и ставите, замайване, световъртеж и проблеми със съня.
Друга характерна особеност при депресия е рязката промяна в апетита – поява на „вълчи глад” или пълна липса на желание за хранене, проблеми с корема – запек, диария, гадене.
Без адекватно лечение заболяването депресия може да се окаже пагубно за вашите взаимоотношение с близки и приятели. Често пъти депресията води до намалено либидо, раздразнителност и липса на комуникация.
Задълбочаващата се депресия се изразява в натрапчиви мисли за смърт и самоубийство, предизвикани от чувството за безнадеждност.

Депресията бива няколко вида.
Освен клиничната депресия, която е най-сериозната форма на заболяването се срещат няколко разновидности, чиято причина е установена.

Сезонната депресия се проявява най-вече при идването на есента. Голяма част от населението на земята страда от подоен вид депресия.
Друг често срещан вид депресия е следродилната. Симптомите са много близки до тези на клиничната депресия, но причината е резките промени в хормоналните нива след раждането.
Депресията при децата също е сериозен проблем, на който трябва да се обърне сериозно внимание. Заболяването се отразява на способността на малчуганите да учат играят и да се социализират. Без лечение една сериозна депресия води до опит за самоубийство.


Няма коментари: