понеделник, 8 ноември 2010 г.

Депресия при синдром на празното гнездо

Не се поддавайте на депресия при заминаване на детето от дома

Синдром на празното гнездо е наименованието, което науката е дала на психологическото състояние на родителите, когато децата напускат дома и започват свой живот. И въпреки че това не е медицинско наименование, е съвсем реално състояние, което може да доведе до появата на депресия.
Особено силно се проявяват симптомите на депресия през есента, когато по-голямата час от университети започват учебната година.
Пристъпите на тъга у родителите при заминаването на дете от дома е съвсем нормална. Няма нищо нередно в това да сядате в стаята на детето си и да усещате липсата му, да гледате вещите му и да си спомняте какво е било като малко. Но понякога тази тъга прераства в сериозна депресия. Ако усетите някой от следните симптоми, вероятно сте изпаднал в депресия. Дали е лека или тежка, може да определи единствено специалист.
- чувствате се безполезни
- плачете постоянно и без конкретна причина
- толкова сте тъжни, че не искате да виждате хора и да ходите на работа
- смятате, че всичко хубаво в живота ви е минало

Ако тъгата ви е обзела прекалено много и сте станали жертва на депресия, най-добре е да се консултирате с психоаналитик.
В случай, че сами искате да се справите със ситуацията, ето няколко идеи:
- направете промяна във външния си вид
- прекарвайте повече време с половинката си
- намерете си хоби
- дайте си време да тъжите, след което започнете нов етап в живота си

И не забравяйте, че модерните технологии днес ни дават възможност да поддържаме връзка със своите близки по всяко време, независимо къде се намират. Така че се усмихнете, обадете се на детето си и му кажете колко го обичате и искате да бъде щастливо и кажете „сбогом” на депресията. 



Няма коментари: