събота, 6 ноември 2010 г.

Фототерапия за справяне с депресия

Фототерапия и депресия 

„Светотерапия” или фототерапия е метод за лечение на депресия чрез излагане светлина по-ярка от вътрешната и не толкова, колкото слънчевата. Не се използва ултравиолетова светлина, топлинни лампи или лампи за създаване на тен при подобен вид терапия.
Тази терапия може да бъде успешен начин за справяне с депресия, да помогне при проблеми със съня и да помогне за „сверяване” на биологичния часовник, който контролира съня и събуждането.
Фототерапията се използва най-вече за лечение на сезонна депресия, свързана с по-малкото слънчева светлина през есенно-зимния сезон. Чрез тази терапия се запълва дефицитът от светлина, който ни липсва.
Най-подходящото време за фототерапия е рано сутрин. Но това може да реши най-добре вашият лекар. Организмът отговаря на терапия след около 2 до 4 часа, но може да отнеме и до 4 седмици преди сезонната депресия да се повлияе от фототерапията.
Няма категорични доказателства за това доколко тази терапия е ефективна през останалите части от деня.
Що се отнася за сигурността на тази терапия срещу депресия за здравето – тя е относително безопасна. Някой от страничните ефекти, които могат да се появяват са преумора на очите, главоболие, световъртеж и прекалено потене.
Тъй като фототерапията спада към алтернативните методи за лечение на депресия, е важно да се подхожда внимателно и да се поддържа връзка с лекуващия лекар, за успешно справяне със симптомите на депресия.

Няма коментари: