сряда, 29 септември 2010 г.

Критичният вътрешен глас, който ни води към депресия

Критиеният ни вътршен глас ни доближава до депресия

За да се справи със споходилата го депресия, човек трябва да предприеме реални и ефективни действия. Но, когато човек е в депресия любимите занимания му изглеждат като потъване в плаващи пясъци. Депресията е едно от най-измамните и лъжливи психични разстройства, защото симптомите са твърде много и в някой случаи могат да се вземат за обикновено неразположение, от което страдат всички хора понякога. Освен това, човек страдащ от депресия трудно може да се мобилизира и да си помогне сам.
Осъзнаването, че човек страда от депресия и признаването на проблема, е първата и изключително важна стъпка към решаването му. В повече случаи, човек страдащ от депресия вижда действителността замъглено и нереално, през призмата на собствената си безнадеждност и отчаяние. Депресията може да направи от малките страхове ужасяващи кошмари. Ако вътрешният глас послуша гласа на болестта, ясното съзнание трудно може да си проправи път, за да въдвори ред и да поведе човек към светлината извън депресията.
Както поетесата Силвия Плат пише: „Не можех да спя, въпреки че бях изморена. И лежейки, нервите ми бяха опънати до краен предел, чак изпитвах болка и вътрешният ми глас не спираше да повтаря – не можеш да преподаваш, не можеш да правиш нищо. Не можех да пиша, не можех да мисля. Имах чудесно „аз”, което обичаше ските, планините и хълмовете, добрите идеи, вкусните ястия, светлите цветове. Моят демон искаше да унищожи това мое „аз” искайки от мен да спазвам определен образец...”
Подобен вид депресия, при която се борим с вътрешния си глас, който ни примамва да се предадем и, когато усети, че се изправяме, ни дърпа отново надолу. Този вътрешен враг може да бъде наречен „критичен вътрешен глас”
Честотата и силата, с която се появява този критичен глас са мерило за нивото на депресия.Независимо по каква причина, дали поради неприятно събитие в живота, тежка загуба или дори положително събитие, хората страдащи от депресия се обръщат по-скоро срещу себе си, отколкото към себе си. Те започват са възприемат изкривено представите за себе си, да бъдат неточни или дори груби към себе си. С други думи, хората страдащи от сериозна депресия вярват на враждебните „изказвания” на критичния си вътрешен глас.
Критичният вътрешен глас се оформя още в детството ни, в следствие на редица събития. Може да представя начина, по който се е отнасял с нас властен родител, учител, сестра или брат. С течение на времето мислите, които са ни били втълпявани, заемат позицията на критика срещу самите нас. Критичният вътрешен глас започва да играе ролята на строгият родител, който обаче е в самите нас. В зависимост от това дали ще му позволим, можем да го изгоним и да се освободим от него или да му позволим да ни поведе към състояние на депресия.

Няма коментари: