четвъртък, 30 септември 2010 г.

Депресия при тинейджърите – опасна и непредсказуема – 2 част

Депресия и самоубийство са често свързани в тинейджърска възраст

Каква е разликата между депресия при тинейджър и възрастен?

Психолозите отбелязват, че има съществена разлика между депресията при тинейджърите и възрастните хора. Следните симптоми са характерни за депресията при подрастващите.

Раздразнителност и враждебно настроение
Както отбелязахме по-рано, по-скоро раздразнителността, отколкото тъгата и меланхолията, са присъщи за тиндейжърската депресия. Подрастващият в депресия е често сърдит, ядосан, враждебен и склонен към агресия.

Необяснима болка и страдание
Депресираните тинейджъри често се оплакват от физическа болка като главоболие и стомашни болки. Ако един обстоен медицински преглед не открие причина за болката, то вероятно причината е във форма на депресия.

Крайна чувствителност и критичност
Тинейджърите страдащи от депресия се тормозят от постоянно чувство на малоценност, твърде чувствителни са към критики, отхвърляне и провал, дори и да няма причини за това.

Изолиране от някой, но не от всички хора около себе си
Докато възрастните са склонни да се изолират от всички около себе си, когато страдат от депресия, при тинейджърите се наблюдава друга зависимост – те оставят няколко близки приятели около себе си. Те често пъти сменят средата и обкръжението си, отчуждават се от родителите и близките си.

Тревожни сигнали водещи към мисълта за самоубийство

Броят на тинейджърите страдащи от депресия, които правят един или няколко опита за самоубийство, е обезпокоително голям. Кои са някой от сигналите, че тинейджърът страдащ от депресия, има мисли за самоубийство.

- Говорене за самоубийство независимо дали е на шега
- Изказвания от рода: „Ще съм по-добре мъртъв/а”, „Иска ми се да изчезна завинаги”, „Няма изход”
- Положителни изказвания за смъртта и представянето й в романтичен облик („Ако умра, всички ще ме обичат повече”)
- Писане на истории и поеми за смъртта
- Съмнително голям брой „случайни” инциденти за кратко време
- Раздаване на ценните вещи и принадлежности
- Търсене на оръжия, хапчета или други начини за отнемане на живота е един от сигурните признаци, че тинейджърът в депресия, желае да се самоубие

Няма коментари: