понеделник, 20 септември 2010 г.

Срещу депресия: Сладко пристрастяване!

10 начина да преборим страстта към десертите и да се освободим от депресия.
Почти всеки втори човек е пристрастен към сладкото. Жените са едни от най-податливите към шоколада и това често им вреди, зa да влязат в перфектна форма. Но излишните килограми не са единственото, което сладките изкушения ви носят. Освен че не може да влезете Във форма, шоколадите, сладоледите и сладките носят със себе си проблеми със сърдечносъдовата система, диабет, проблеми с паметта, както и депресия. Специалистите обаче, както винаги, имат лек и за страстта към десертите. Ето и начините, с помощта на които да се справите с нея;
1. Пазете захарта и всички сладки продукти вън от къщата си. Това включва бяла и кафява захар, както и сладки сиропи.

2. Яжте достатъчно . полезни храни, 3а да не изпитвате глад. Под полезни храни се има предвид плодове, моркови, червени чушки, домати. Също така пийте много вода. Ако все пак изпитвате нужда от нещо сладко, пийте плодови сокове, студен чай или плодова вода. напитки, които имат минимално съдържание на захар. Това е смърт и за депресията!
3. Яжте три пъти на ден, като не се лишавате от плодове, зеленчуци, месо, мляко, сирене и други. Това ще ви помогне да регулирате Захарта в кръвта и ще ви накара да се чувствате по-добре.
4. Взимайте мултивитамини и минерали. При някои хора прием-Fun на глутамин помага да се потисне апетитът.
5. Когато излизате, бъдете сигурни, че се хапнали и не сте гладни, особено ако там, където ще ходите, сладките неща ще изобилстват. Хапнете нещо малко преди да излезете или пък си вземете плод или нещо, което да ви засити.
6. Редовно правете упражнения и излизайте на слънце. Сънят също е много важен. Трябва да спите спокойно и достатъчно, 3а да не се чувствате изморени.
7. Учете се да различавате глада си. Понякога имате нужда да хапнете нещо малко, но ви се струва, че ще припаднете от глад. Намерете алтернативен начин да се справяте със стреса като ходите, говорите с приятели, четете книга или гледате интересен филм.
8. Ако изпитвате нужда да хапнете нещо сладко само в определени моменти, обърнете внимание кои са тe. Ако искате шоколад, когато се чувствате изморени, спрете и си починете. Ако пък сте отегчени, намерете си любимо Занимание, което да отвлича вниманието ви. Обърнете особено внимание на това, какво чувствате и какво ви дават сладките неща. Това ще ви помогне срещу депресията!
9. Ако все пак не успявате да се спасите от страстта си към Захарта и не можете да спите, не се тревожете. Все пак се съобразявайте с количествата, които приемате. Яденето на сладко в никакъв случай не е полезно, но пък ако е в умерени количества, няма нищо лошо.
10. Бъдете добри със себе си. Преди да се откажете от сладкото, трябва да се научите да уважавате себе си. Най-добрият начин да се откажете от сладкото е да си дадете ясна сметка какво ви дава и какво ви взема.
ОХ, ШОКОЛАДЪТ!
Шоколадът е голямо изкушение за дамите, може би дори повече от мъжете. За сладките неща теорията е, че те не само са особено желани при дамите преди и в началото на месечния цикъл, но и често са източник на лесно достъпно удоволствие след стрес. Истината е, че какаовите и същевременно захарни продукти, каквито са вафлите, шоколадът, шоколадовите бонбони и т.н., предизвикват в организма отделянето на ендорфини. Това е евтин, лесен и достъпен начин да си доставим малко удоволствие. Някои учени твърдят, че от шоколада не се пълнее, но трябва да знаете, че ако не искате да пълнеете от шоколад, трябва да консумирате само това. За тези, които съвсем не могат без сладки неща, е препоръчително да се опитат да намалят приемането им малко по малко до поне 3-4 пъти на седмица. Така ще подобрите не само теглото си, но и здравето си. И повече няма да има депресия!

Няма коментари: