петък, 1 октомври 2010 г.

Как да се грижим за близък в депресия?

Бъдете внимателни с човек в депресия

Никой не е застрахован срещу депресия

Депресията е изненадващо често срещано психично разстройство. Оказва се, че един на всеки 5 възрастни страда от депресия. Това състояние засяга хора от всички възрасти и полове, въпреки че жените са двойно по-застрашени от депресия. Съществуват доказателства, че през последните години депресията взема все по-застрашителни размери. Това се дължи най-вече на повишените нива на стрес, на който сме изложени ежедневно. Много фактори се комбинират, за да завършват с тежката диагноза клинична депресия. За съжалениe, освен хората засегнати пряко от депресията, от нея индиректно страдат и тези, които се грижат за болните и, които изпитват тяхната болка на свой гръб.

Грижата е жизненоважна за хората в депресия

Да се грижиш за човек страдащ от депресия е всичко друго, но не и лесно. Обикновено в един по-продължителен период от време резултатите са добри, но в началото борбата е толкова трудна и напредъкът толкова бавен, че човек лесно може да се обезкуражи. Ролята на човекa до болния е трудна и изисква отдаденост, търпение и упоритост, както и нестихващ оптимизъм и позитивизъм. Човекът страдащ от депресия живее в собствен свят и често пъти ще ви бъде трудно да го разберете. Ще се опита да ви убеди в безнадеждността на живота и ситуацията, в която сте попаднали, ще се опита да ви накара да повярвате,че всичко е свършило и няма смисъл да се борите за нищо повече. Човекът в депресия е толкова убеден в това, което ви говори, че в някой случаи е по-добре да не слушате какво ви казва, защото убедителността е толкова плашеща, че ако сте с по-лабилна психика може да му повярвате. Опитвайте се да бъдете дистанцирани, но същевременно в близост до близкия си в депресия. Говорете му, помагайте му, но не му позволявайте да ви убеди, че всичко е загубено.
Човек страдащ от депресия има различни възприятия и би било грешно и безполезно да го убеждавате, че всичко ще се оправи и, че няма за какво да се безпокои. Депресията не е лошо настроение, което може да се оправи с няколко мили думи или прегръдка. Разбира се, никога не трябва да спирате да обичате и подкрепяте човека страдащ от депресия, но не падайте духом, когато не срещате отговор още от самото начало.
Наред с медикаментите, които приема вашият близък в депресия, той има нужда и да бъдете винаги до него, дори и само да го държите за ръка.

Няма коментари: